At kunne matchende mad og vin er noget af en kunst. Imidlertid kan selv nybegyndere følge et par retningslinjer, der helt sikkert vil forbedre deres evne til at tilpasse vinen til maden. Herunder har vi samlet de fire regler, som du skal kunne for nemt at sammensætte maden med vinen.
Regel #1: Let eller tung?
En retningslinje for at lette parring af mad og vin: Lette fødevarer går godt med lette vine. Tunge fødevarer går godt med tunge vine. Delikate måltider har brug for en let vin. Tungere måltider brug for en kraftig vin.
Eksempel #1: Filet of Sole går pænt med en Sauvignon Blanc, ikke en Zinfandel.
Eksempel #2: En pesto pizza med prosciutto og ost går pænt godt med en Zinfandel, ikke en Sauvignon Blanc.
Regel #2: Ikke altid et perfekte match
Hvis du har en favorit hverdags rød- eller hvidvin, så skal du ikke være bekymret for at matche den med maden. Selvom parringen med maden er vigtigt, så er det vigtigste stadig, at du kan lide vinen. Kort sagt, vil ikke hvert måltid kræver det perfekte match med en vin.
Regel #3: Planlægning ud fra flaksen
Har du en særlig flakse vin, f.eks. en dyr vin eller en gave, så skal du planlægge hele måltidet efter denne vin. Du skal ikke snyde dig for at få det bedste ud af vinen, hvilket prisniveauet har været højere end dine normale vine (tjek listen med vine og mad herunder til hjælp).
Regel #4: Eksperimenterne
Der er flere metoder hvorpå, du kan eksperimentere med maden og dine vine. Herunder har vi listet en række af disse muligheder:
- Indkøb 2 forskellige vine til hvert måltid, og forsøg dig frem.
- Besøg en restaurant giver dig mulighed for at smage en række retter og dertilhørende vine (f.eks. et par af dine yndlingsretter).
- Besøg et vinhus som afholder winmakers dinner.
- Afhold din egen vinsmagning med lette og nemme retter.
Den rette vin og det rette mad – hjælpeliste
- Sauvignon Blanc: Hvid eller lys fisk, mild ost & frugt
- Chardonnay: Grillet kylling, laks, skaldyr og grillet fisk
- Pinot Noir: Lyst kød, kylling, & grillet fisk (f.eks. laks)
- Merlot: Pasta, rødt kød, ænder, røget eller grillet fødevarer.
- Zinfandel: Tomat pastaretter, pizza, pesto, rødt kød & kylling.
- Cabernet Sauvignon: Rødt kød, især en saftig grillet bøf, grillet og røget fødevarer.
- Syrah: Rødt kød, krydrede pizza, kalkun & røget kød.
- Dry Rose: Salater, pastasalater & BBQ kylling/fisk.
Udarbejdet i samarbejde med Morten fra Tastersbox – dit vinkasse abonnement.